Een kelder aan de binnenzijde waterdicht maken

Wie last heeft van veel water in de kelder, heeft te maken met een vochtprobleem. Om deze vochtproblemen in de kelder tegen te gaan, is het van belang om de juiste maatregelen te treffen. Dit houdt de kelder in goede staat en maakt het een bruikbare ruimte in huis. Juist ook omdat deze ruimte gevoeliger is voor vocht dan andere ruimtes, is het van belang om hier goed mee om te gaan. Denk aan problemen met grondwater, maar ook aan ander vocht dat kan binnensijpelen via de muren.
Hier kunt u meer informatie vinden over het waterdicht maken van uw kelder langs binnen.

De reden van de problemen

Het is relatief gemakkelijk aan te wijzen wat de reden van de problemen is. De kelderruimte heeft zeer waarschijnlijk met zwakker plekken te maken. De muren zijn beschadigd. Daardoor kan het vocht van buitenaf de ruime binnendringen. Wanneer deze gebreken zichtbaar worden, dan is het slim om er snel iets aan te doen. Zo is er tijdig te zorgen dat het vochtprobleem niet de overhand in de woning kan krijgen. Dit kan op meerdere manieren worden gedaan.

De verschillende methodes

Er zijn verschillende manieren om de kelder waterdicht te maken. In de eerste plaats is er een onderscheid tussen de binnenzijde waterdicht maken en de buitenzijde waterdicht maken. In dit geval is het vooral aantrekkelijk om de manieren om dit aan de binnenzijde te doen te bekijken. Mede omdat dit geen sloopwerk vereist en snel en gemakkelijk is toe te passen in een kelder van een woning.

Waterdicht maken met behulp van een muurinjectie

Een belangrijke manier om een kelder waterdicht te maken van binnenuit, is door plaatselijk een muurinjectie te doen. Dit is vooral aantrekkelijk wanneer er één of een aantal kleine zwakke plekken zijn. Dit is dan de snelste methode. Met de injectie wordt een waterafstotende gel ingebracht. Daarmee worden de scheuren en gaten in de muren geheel waterdicht gemaakt. Vocht heeft dan geen kans meer.

Gemakkelijk en snel

Het voordeel van de injectie is dat het gemakkelijk en snel toe te passen is. Bovendien is de werking ook snel en is de kelder snel weer te gebruiken. Omdat er veel mogelijke zwakke plekken zijn, zijn de injecties veelvuldig te gebruiken. Dat maakt het een zeer geschikte optie voor allerlei situaties en allerlei verschillende soorten oppervlakken in de kelder.

De openingen afdichten

Een andere manier waarop water de kelder in kan, is via bestaande openingen. Denk bijvoorbeeld aan ruimte voor kabels en leidingen. Deze moeten goed waterdicht worden gemaakt. Er zijn dan ook meerdere soorten middelen die hier geschikt voor te zijn. Zo kunnen de kabels en leidingen blijven zitten, maar is er ook geen vochtoverlast meer van te verwachten. Het kan ook aantrekkelijk om dit te doen om de kabels en draden veilig te houden. Die kunnen immers beter niet met vocht in aanraking komen.

Kiezen voor goede kelderdichting

Een manier om te zorgen dat het vochtprobleem definitief over is, is door voor kelderdichting te gaan. Dit is een manier waarbij de wanden van de kelder worden voorzien van verschillende waterafstotende lagen. Vervolgens gaan hier cementlagen overheen. Het is dan belangrijk om de keldermuren volledig te strippen en de nieuwe lagen voorzichtig aan te brengen. Het is per kelder verschillend hoeveel lagen nodig zijn en welke materialen het meest geschikt zijn. Daarmee is te zorgen voor een kelder die gegarandeerd waterdicht is. Zo is deze weer optimaal te gebruiken.

De meest geschikte methode voor de kelder

Het is belangrijk om goed te bepalen wat de meest geschikte methode voor de kelder is. Daarom is het slim om altijd de vakman erbij te betrekken. Die kan gemakkelijk de juiste diagnose stellen en een plan van aanpak aanbieden. Aan de hand van het soort vochtprobleem is goed te bepalen wat de beste methode is om van het probleem af te komen.